Subscribe:

Ads 468x60px



2. novembra 2013

Pojmy mobbing a bossing


Viete, čo sa skrýva za týmito slovami? Možno ste sa s tým na pracovisku stretli, len ste to nevedeli pomenovať. Obeťou mobbingu a bossingu sa môže stať každý z nás. 

- Pojem mobbing pochádza z anglického „to mob“, čo vo voľnom preklade znamená napadnúť, utlačovať, napádať, urážať niekoho. Pod mobbingom rozumieme trvalé, systematické a intenzívne útoky, intrigy a šikanovanie väčšieho počtu pracovníkov alebo nadriadeného voči jednotlivcovi alebo menšej skupine. Ide o slovné násilie a bojkotovanie človeka na pracovisku s cieľom spôsobiť mu škodu. Ich snahou je ublížiť, ponížiť a zničiť. Slovnými útokmi sa snažia zničiť dobrú povesť danej osoby (väčšinou poza chrbát).
Dochádza k znepríjemňovaniu pracovných podmienok obete a sabotovaniu jej práce. Obeť musí znášať neodôvodnenú kritiku, musí čeliť ohováraniu, robením si žartov a posmeškov. Mobbéri útočia na spoločenské a sociálne vzťahy obete, napríklad nerešpektovaním človeka, jeho ignorovaním, rozširovaním fám, ktoré ničia povesť obete, odopieraním možnosti vyjadriť sa. Sliedením napr. v mailovej komunikácii, odpočúvaním, cinickými náražkami a poznámkami. Mobbéri sa snažia o to, aby obeť sama odišla zo zamestnania. Je to určitý druh psychického teroru.

Čo sa deje?
- Bossing je súčasť mobbingu a znamená šikanovanie nadriadeného voči podriadenému, ktorý zneužíva svoje postavenie a právomoci. Jeho cieľom je znížiť dôstojnosť obete, vynútiť si poslušnosť za cenu duševného, fyzického a sociálneho ublíženia. Bossing je zákernejšia forma mobbingu z toho dôvodu, že obeť musí čeliť agresívnemu správaniu svojho nadriadeného, ktoré je rafinovanejšie, nebezpečnejšie a je veľmi náročné sa proti nemu účinne brániť. Podriadený zamestnanec, ktorý vyniká svojimi znalosťami, tvorivosťou, angažovanosťou môže byť pre bossa skutočnou hrozbou. Bossér chce vytypovaného jednotlivca zo svojho prostredia odstrániť, jedná chladnokrvne a emocionálne nezrelo. Neschopný bossér ťaží z vysokej nezamestnanosti - pracovníkov drží "v hrsti", lebo na ich "pozíciu vonku čaká celý rad uchádzačov". Kto bossovi nevyhovuje, ten je prenasledovaný a vytesnený z chorého kolektívu, nakoniec ho boss pripraví o prácu! Obeť nesie dôsledky vysokej nezamestnanosti, stratí sociálny status, zníži sa mu životná úroveň a dostáva sa do sociálnej izolácie.

  Dobrý šéf riadi, zlý šéf šikanuje  
 

0 komentárov:

Zverejnenie komentára