Subscribe:

Ads 468x60px



6. januára 2014

Typy šikanovania

V prostredí, kde je šikanovanie normou sa časom väčšina ľudí stane buď šikanistami, alebo obeťami. Je len málo tých, ktorí sa prizerajú, všetci sú časom pohltení týmto vírom. Je to o prežití: buď sa stanete šikanistom a tým pádom nie ste obeť alebo sa šikanovaniu postavíte a stanete sa terčom – ste šikanovaný, obťažovaný atď. 
Pokiaľ vaše zdravie nie je tak vážne poškodené, že máte zrútenie zo stresu, odídete na invalidný dôchodok, alebo dáte výpoveď, potom vaše miesto je náhle zrušené alebo ste jednoducho prepustený.

Nátlakové šikanovanie alebo nevedomé šikanovanie sa prejavuje zhoršením správania sa osoby v stresových situáciách, osoba sa stáva prchkou, podráždenou a môže kričať, alebo nadávať na ostatných.
Každý sa môže čas od času prejaviť týmto spôsobom, ale po skončení danej stresovej situácie sa správanie vráti do normálu, osoba rozpozná nevhodnosť svojho správania a napraví ho alebo sa ospravedlní, ale hlavne sa zo situácie poučí, a keď sa taká situácia opäť vyskytne, tak ju dokáže zvládnuť lepšie. Toto je „normálne“ správanie a nátlakové šikanovanie nezahŕňam do mojej definície šikanovania na pracovisku.

Organizačné šikanovanie je kombináciou nátlakového šikanovania a firemného šikanovania a vyskytuje sa tam, kde sa organizácia snaží prispôsobiť zmenám trhu, zníženým prímom, zníženému rozpočtu, stanoveným očakávaniam alebo iným pôsobiacim tlakom.

Firemné šikanovanie je zneužívanie zamestnancov zamestnávateľom, lebo vie, že zákony sú slabé a voľných pracovných miest je nedostatok, napr.
  • Tlačiť zamestnancov do toho, aby odpracovali 60, 70, 80 hodín týždenne, zároveň robiť peklo zo života alebo prepustiť každého, kto nesúhlasí.
  • Prepustiť každého, kto sa zrúti zo stresu.
  • Zavedenie „manažmentu neprítomnosti“ aby zamestnancom zabránil v čerpaní dovolenky, alebo práceneschopnosti na ktorú majú nárok.
  • Pravidelné špehovanie zamestnancov prostredníctvom odpočúvania hovorov, kontaktovanie zákazníkov za chrbtom zamestnanca a kladenie navádzajúcich otázok, predstieranie klientov/ zákazníkov, posielaním kontrol zamestnancom, ktorí sú práceneschopní, prípadne vyhrážanie sa zamestnancom pri nástupe na pracovisko po ukončení práceneschopnosti.
  • Každého zamestnanca trpiaceho stresom považujú za slabého a neschopného, zatiaľ čo agresívne popierajú pravú príčinu stresu – zlý manažment a šikanovanie.
  • „Podporovanie“ zamestnancov (sľúbeným povýšením, alebo disciplinárnym konaním), aby vymýšľali sťažnosti na svojich kolegov.
  • Zamestnanci sú pritlačení do toho, aby sa vzdali práce na plný úväzok a prijali prácu „na dohodu“ a podobne, každý kto odmietne – oľutuje.
Inštitucionálne šikanovanie – je podobné firemnému šikanovaniu a vzniká tam, kde je šikanovanie hlboko zakorenené a prijaté ako súčasť pracovnej kultúry. Ľudia sú prehadzovaní, pracovné úväzky sú upravované prácou „na dohodu“, alebo na dobu určitú za horších podmienok, čo je z pravidla sprevádzané vyhrážkou „súhlas, alebo…“, rozsahy povinností a vykonanej práce stúpajú, pracovné plány sa menia, pracovné pozície sa menia, kariérny postup je zastavený alebo skončený, atď. – a toto všetko prebieha bez konzultácie.

Šikanovanie klientmi – sa deje tam, kde sú zamestnanci šikanovaní tými, ktorým slúžia, napr. učitelia sú šikanovaní (a často napádaní) svojimi žiakmi alebo ich rodičmi, zdravotné sestry sú šikanované svojimi pacientmi alebo ich rodinnými príslušníkmi, sociálny pracovníci sú šikanovaní zverenými osobami, a pracovníci obchodov, bánk, a služieb sú šikanovaní svojimi zákazníkmi. Títo klienti často tvrdia, že sú v práve (napr. za účelom zlepšenia služieb) vulgárnym, urážlivým a často fyzicky násilným spôsobom. Tento druh šikanovania môže fungovať aj obrátene – zamestnanci šikanujú klientov.

Sériové šikanovanie je tam, kde prameň nefunkčnosti celej organizácie môže byť vystopovaný k jednému zamestnancovi, ktorý si vyberá jedného zamestnanca za druhým a systematicky ich ničí. Toto je najčastejší spôsob šikanovania, s ktorým som sa stretol. Táto stránka je preto venovaná najmä opisu a definícii sériového šikanistu, ktorý sa prejavuje najmä správaním charakteristickým pre sociopatov (psychopatov). Väčšina ľudí pozná aspoň jedného človeka, ktorý spĺňa vlastnosti opísané v profile sériového šikanistu, väčšina ľudí nedokáže rozpoznať v tejto osobe sociopata (psychopata). Odhadujem, že jeden človek z tridsiatich je buď fyzicky násilnícky psychopat, ktorý pácha kriminalitu, alebo sociopat, ktorého správanie je spoločensky škodlivé.

Sekundárne šikanovanie je najmä nevedomé šikanovanie, ktoré sa prejavuje u zamestnancov vtedy, ak je na pracovisku prítomný sériový šikanista. Tlak spôsobený snahou zvládnuť nefunkčného, rozvratného a agresívneho sériového šikanistu spôsobuje, že správanie každého sa mení.

Párové šikanovanie je sériový šikanista s kolegom. Často jeden hovorí a ten druhý sleduje a počúva. Zvyčajne je to ten tichší, na ktorého si treba dávať pozor. Často sú opačného pohlavia a zvyčajne majú pomer.

Skupinové šikanovanie – je sériový šikanista s kolegami. Gangy sa môžu objaviť kdekoľvek, ale prekvitajú najmä v prostredí firemného šikanovania. Ak je šikanista extrovert, tak je pravdepodobne na čele, pravdepodobne ukričaný a uvrieskaný, a teda jednoducho identifikovateľný (je možné ho nahrať – audio alebo video). Ak je šikanista introvert, táto osoba bude niekde v pozadí iniciovať chaos, ale pravdepodobne sa aktívne nebude zúčastňovať, a preto bude ťažšie ju identifikovať. Najčastejšou taktikou tohto typu šikanistu je povedať každému iný príbeh – zvyčajne to čo o danej osobe povedal niekto iný – a uistiť, že toto je tá jediná, pravdivá verzia. Introvertný šikanisti sú tí najnebezpečnejší.
Polovica ľudí v gangu je rada, že dostala príležitosť správať sa zle, majú dobrý pocit z toho, že majú kontrolu a moc a užívajú si patronát, ochranu a odmeny zo strany sériového šikanistu. Druhá polovica gangu je prinútená pripojiť sa, zvyčajne tým, že sa môžu stať ďalším terčom, ak sa nezapoja. Ak sa niečo pokašle, tak jeden z tých, ktorí boli dotlačení do šikanovania sa stane návnadou a obetným baránkom rozzúreného terča, ktorý bude podporený v tom, aby si vybil svoju zlosť. Sériový šikanista zatiaľ pozoruje z bezpečnej vzdialenosti. Sériový šikanisti majú veľké potešenie z podporovania a následného pozorovania konfliktu iných ľudí, najmä tých, ktorí by inak mohli zhromažďovať negatívne informácie práve o nich.
Skupinové šikanovanie (gang bullying) je často označované termínom mobbing a zvyčajne zahŕňa vytvorenie obetného baránka.

Sprostredkované šikanovanie – je tam, kde sú dve strany podporované vo vzájomnom nepriateľstve a konflikte. Podobné skupinovému šikanovaniu, aj keď šikanista nemusí byť priamo spojený so žiadnou zo zainteresovaných strán.

Šikanovanie prostredníctvom pravidiel – terč je prinútený dodržiavať pravidlá, procedúry, nariadenia a zákony bez ohľadu na ich náležitosť, použiteľnosť, alebo nevyhnutnosť. Právne šikanovanie – iniciovanie právnych a disciplinárnych postihov za účelom kontroly a potrestania osoby – jedna z najhnusnejších foriem šikanovania.

Zbytkové šikanovanie – je šikanovanie deťmi, ktoré pokračuje aj po odchode sériového šikanistu. Nefunkčné prostredie, ktoré sériový šikanista vytvoril môže pretrvať celé roky.

Elektronické šikanovanie – je zneužívanie internetu – fóra, emaily, sociálne siete, atď. na rozposielanie správ. Sériový šikanisti majú minimum komunikačných schopností (často žiadne), preto neosobná forma emailov je ideálnym prostriedkom na vytváranie konfliktu.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára