Subscribe:

Ads 468x60px



10. marca 2014

Únava


Únava je pochopiteľná, ak si uvedomíte, že šikanovanie spúšť stresovú reakciu semi-permanentne. Tento obranný mechanizmus je navrhnutý tak, aby fungoval len krátko a prerušovane. Dlhodobá činnosť tohto mechanizmu spôsobuje, že telo konzumuje abnormálne vysoké množstvo energie. 

Semi-permanentná aktivácia obranného mechanizmu vybíja telu jeho energetické batérie.
Aj keď sa ich energia môže teoreticky obnovovať cez víkend, toto sa nedeje, lebo:
  • Osoba je už posadnutá situáciou (alebo jej riešením), je neschopná vypnúť, neschopná spať, má nočné mory, záblesky udalostí a „prehráva“ všetko v hlave.
  • Spánok je nedostatočne kvalitný a nepostačuje obnoviť energiu.
  • Šikanovanie podkopáva imunitný systém, keď je obranná, stresová odozva konečne vypnutá, imunitný systém je natoľko narušený, že telo je schopné podľahnúť vírusom, pred ktorými by sa za normálnych okolností ubránilo. Človek strávi takto každý víkend s chrípkou, zápalom a podobne, takže telu sa energia neobnoví.
Pri aktivácii stresovej odozvy telo dočasne zastaví tráviace procesy, imunitný a reprodukčný systém. Nie je teda náhodou, že ľudia, ktorí sú obťažovaní a šikanovaní hlásia problémy ako stratu chute do jedla, stále infekcie, plynatosť, syndróm dráždivého čreva, stratu libida, impotenciu, atď.). Telo je zaplavené cortisolom (stresový hormón), ktorého dlhodobé a vysoké dávky sú toxické pre mozog. Cortisol zabíja neuroreceptory v hippocampe, časť mozgu spájajúca centrum učenia s centrom pamäte. Hipocampus má tiež pod kontrolou stresovú odozvu, takže aj kontrola samotnej stresovej odozvy je narušená.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára