Subscribe:

Ads 468x60px



26. júla 2014

Mýty o mobbingu a bossingu na pracovisku 1.diel

Je množstvo mýtov, mylných pohľadov, klamstiev a legiend obklopujúcich šikanovanie na pracovisku. Štúdie a prieskumy za posledných pár rokov väčšinou podporovali scestné stereotypné pohľady – tieto sú väčšinou výsledkom notoricky nespoľahlivých dotazníkov založených na skúsenosti s prípadmi šikanovania.

To čo niektorí považujú za „šikanovanie“ je v skutočnosti len tvrdý, dynamický manažment - OMYL č.1
  • Cieľom šikanovania je zakrývanie vlastných nedostatkov. Dobrí manažéri manažujú, zlí manažéri šikanujú. Šikanisti šikanujú, aby zakryli vlastnú slabosť a nedostatky, a aby odvrátili pozornosť od ich nekompetentnosti. Veľa zamestnávateľov nechce vypočítať náklady nízkej morálky, slabej produktivity, slabých služieb zákazníkom, vysokú absenciu – PN, veľké striedanie personálu a časté sťažnosti a právne podnety, ktoré sú priamym dôsledkom „tvrdého, dynamického manažmentu“. 
Šikanisti nešikanujú, len sú asertívni - OMYL č.2
  • Ľudia, ktorí šikanujú nie sú schopní rozlíšiť medzi asertívnosťou a agresívnosťou a keď na nich ukážete, tvrdia, že sú „asertívni“. Asertivita, ktorá je založená na integrite rozpoznáva a rešpektuje osobné hranice a hodnoty. Požiadavka je adresovaná slušne a nepodmienečne a v prípade, že je odmietnutá osobou nemá to žiadne negatívne dôsledky. Šikanisti, ktorí nemajú žiadnu integritu sú agresívni, žiadostiví a často porušujú hranice iných ľudí. Agresivita nerešpektuje ľudské práva. Vyhnutie sa konaniu, ktoré šikanista požaduje má negatívne dôsledky.
Obete majú podiel na šikanovaní - OMYL č.3
  • Ak sú tí, čo zneužívajú, obťažujú, sexuálni násilníci, šikanisti a násilníci volaní na zodpovednosť za ich konanie, tak často popierajú svoju zodpovednosť a vinu hádžu na obeť. Obviňovanie obete je tým istým tipom zmýšľania, ktorý tvrdí, že ženy, ktoré sú znásilnené si to žiadali, alebo dávali nesprávne signály, ženy, ktoré sú obeťami domáceho násilia si to zaslúžia a tajne s tým súhlasia, a že deti, ktoré sú sexuálne zneužívané sú čiastočne zodpovedné za zneužívanie, ktorému sú vystavené. Tí čo zneužívajú, obťažujú, sexuálni násilníci, šikanisti a násilníci vypadajú, ako keby mali armádu podporovateľov, ospravedlňovateľov, upokojovateľov, prisluhovačov, ochrancov a popieračov. Oceňujú všetky formy podpory, ktoré zmierňujú ich zločin.
Ale obete predsa len musia dačo robiť, čo priťahuje šikanovanie? - OMYL č.4
  • Deti zneužívané pedofilmi nepriťahujú násilie, ženy, ktoré sú znásilnené nepriťahujú znásilnenie, čierni ľudia nevolajú po obťažovaní a diskriminácii kvôli ich farbe pleti, homosexuáli nevolajú po obťažovaní a diskriminácii kvôli sexuálnej orientácii, a terče šikanovania nevolajú po obťažovaní v práci len preto, že sú na dosah. Toto je šesť najčastejších dôvodov pre ktoré si šikanisti vyberajú ciele, ktoré sú na dosah (na zlom mieste v zlom čase) – kompetentnosť (závisť), popularita (žiarlivosť), zraniteľnosť (príjem a potreba splácať hypotéku), emocionálna zrelosť, hodnoty a integrita. Terče predstavujú všetko, čím šikanisti nie sú a nikdy nebudú.
 Do tanca treba dvoch - OMYL č.5
  • Násilníci si vyberajú násilie, znásilňovanie je voľba, rovnako obťažovanie a šikanovanie sú voľbou. Šikanovanie je správanie a správanie je voľba, takže šikanovanie je voľba – zlá voľba, ale predsa, voľba. Vyhnutie sa zodpovednosti za vlastnú voľbu je charakteristickým znakom šikanistov. Osoba buď vie čo robí a tým pádom je za svoje správanie a jeho dôsledky na druhých zodpovedná, alebo o tom čo robí nevie a preto má zníženú zodpovednosť a potrebuje pomoc psychiatra. Šikanovanie je rovnaká liga, ako zneužívanie, znásilňovanie, pedofília a obťažovanie. Je smutné, že sa ešte stále nájdu ľudia, ktorí si myslia, že obete týchto násilných činov sú čiastočne zodpovedné za násilie, ktoré bolo na nich spáchané.
Obete sú slabé a neschopné - OMYL č.6
  • Vždy je to šikanista, kto je slabý a neschopný. Šikanisti sa pri porovnávaní uchyľujú k nálepkovaniu iných ako „slabí“ a „nestabilní“. Normálni ľudia nepotrebujú šikanovať, len slabí ľudia majú potrebu šikanovať, aby zakryli svoju slabosť a neschopnosť. Preto každý, kto šikanuje odhaľuje a priznáva si svoju slabosť a neschopnosť.
Obete sú slabé - OMYL č.7
  • Terče šikanovania nemajú žiadny záujem o moc, alebo o vládnutie. Do práce chodia pracovať a nemajú záujem o politické hry a konflikt. Terče šikanovania majú vysoké morálne hodnoty a veľmi vyvinutú integritu, zraniteľnosť (napr. platenie pôžičky), silný zmysel pre fair play a súdnosť, nízke sklony k násiliu, nechcú sa sťažovať, púšťať sa do disciplinárneho, alebo súdneho konania, majú silný zmysel pre odpúšťanie a vyspelé chápanie potreby vyriešiť konflikt prostredníctvom dialógu. Slabí ľudia si mýlia tieto charakteristické znaky silného charakteru so slabosťou. Terče šikanovania vydržia denné zneužívanie celé mesiace, až roky, ale prvý raz, keď šikanista ochutná vlastnej medicíny, tak beží za nadriadeným so žiadosťou o ochranu – to je slabosť.
Obete sú samotári - OMYL č.8
  • Terče šikanovania sú nezávislí, samostatní, sebou motivovaní ľudia bez potreby byť príslušníkom gangu, alebo partie, nemajú záujem vytvárať dojem a nemajú záujem o politické hry na pracovisku.
Obete nie sú tímoví hráči - OMYL č.9
  • Terče šikanovania nie sú firemné ovce. Sú nezávislí, samostatní, sebou motivovaní, majú predstavivosť a inovatívne nápady. Šikanisti fungujú spôsobom „rozdeľuj a panuj“ a snažia sa izolovať, vylúčiť a oslabiť ich terč, ktorého potom obvinia z toho že „nie je tímový hráč“.
Obete sú izolované - OMYL č.10
  • Toto je správne pozorovanie. Šikanisti sa snažia izolovať ich terče aby ich oslabili. Je to taktika kontroly používanej všetkými násilníkmi.
Obete sú citlivé/ precitlivelé - OMYL č.11
  • Citlivosť zahŕňa súbor hodnôt, ktoré by mali byť uznávané a pestované – zahŕňa empatiu, rešpekt, toleranciu, česť, ohľaduplnosť a galantnosť. Ktokoľvek, kto nie je citlivý je necitlivý. Terče majú inštinktívnu schopnosť odhaliť zlomyseľný zámer, čo je často označené ako „precitlivelosť“ tými, ktorým táto schopnosť chýba. Šikanisti sú bezohľadne necitliví a potreby iných sú im ľahostajné. Ak sa majú vyjadriť, alebo riešiť potreby iných, odpovedajú netrpezlivosťou, podráždenosťou a agresivitou. 
Obeť
  • Dávam prednosť slovu „terč“. Slovo „obeť“ necháva ľuďom možnosť vytvárať falošný dojem a predsudky o čiastočnej zodpovednosti terča za to, čo sa stalo. Slovo „terč“ identifikuje voľbu šikanistu byť šikanistom a nie podiel terča na tom, že sa stal poslednou obeťou násilia narušeného, nefunkčného a agresívneho šikanistu.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára