Subscribe:

Ads 468x60px



24. septembra 2014

Mýty o mobbingu a bossingu na pracovisku 3.diel


Prečo „idú“ terče aj po zamestnávateľoch? - OMYL č.21
  • Zamestnávateľ nesie mieru zodpovednosti za šikanistove správanie. Zamestnávatelia sa majú starať o každého zamestnanca. Zákonník práce je napísaný pre zamestnancov a zamestnávateľ je ten, čo nesie zodpovednosť. Nikto (pokiaľ nie je novinár vo vojnovej zóne, alebo príslušník ministerstva obrany) nepodpisuje zmluvu so súhlasom nasadenia vo vojnovej zóne. Šikanovaný pracovníci trpia stresom podobným stresu v boji.
Prečo sa viac zamestnávateľov nepridá na stranu zamestnanca? -  OMYL č.22
  • Zamestnávateľ eliminuje terč, preto že zlyhal pri plnení svojich zákonných povinností zabezpečiť zamestnancom bezpečné pracovné prostredie. Zamestnávatelia urobia čokoľvek, aby sa vyhli zodpovednosti a museli platiť kompenzácie. Veľa organizácií najmä vo verejnom sektore majú nekonečné zdroje v prípade že sa majú brániť proti zanedbaniu povinností. Cieľom šikanovania je zakrývanie nekompetentnosti a šikanovanie je väčšinou hierarchické. Šikanovanie ktoré je viditeľné je väčšinou len vrcholom ľadovca vážnejších previnení. Okrem toho sa zamestnávatelia viac obávajú sériových šikanistov, ako terčov šikanovania, a preto je ľahšie, lacnejšie a menej riskantné zbaviť sa terča. Keď sa zamestnávateľ dozvie o podniknutí právnych krokov proti nemu, terč šikanovania je už pravdepodobne traumatizovaný, trpí rozsiahlym psychiatrickým zranením, čelí strate zamestnania a príjmu a nemusí mať podporu odborov a právnu podporu. Preto má zamestnávateľ omnoho väčšiu šancu vyhrať súdny spor s terčom šikanovania než s odhodlaným a pomstychtivým sériovým šikanistom.
Odbory exitujú, aby ochraňovali zamestnanca - OMYL č.23
  • Odbory dosiahli počas rokov veľa pre zamestnancov. Zamestnancov, ktorí volali na linku pomoci pre šikanovaných vo Veľkej Británii odbory odmietajú podporiť. Zamestnancov, ktorí napísali na Bully OnLine, alebo iným podporným skupinám, odmietajú podporiť.
Je to stret pováh - OMYL č.24
  • Stret pováh je tam, kde si dvaja ľudia rovnakej hodnosti, štatútu, hodnoty, alebo moci nevidia z oka do oka. Šikanovanie sa skladá zo vzoru pretrvávajúcej, dennej, triviálnej a puntičkárskej kritiky, izolácie, vylúčenia, podkopávania, znevažovania, pripraveného zlyhania, atď. voči terču ktorý šikanista obral o moc a právo hovoriť. Personálne oddelenie často označí šikanovanie za „stret osobností“, na veľké potešenie šikanistu, ktorý sa vždy snaží hodiť všetku vinu na svoj terč.
Existuje tenká čiara medzi šikanovaním a tvrdým manažmentom - OMYL č.25
  • Nikdy som nepočul nikoho povedať „je tenká čiara medzi normálnym vzťahom a sexuálnym harašením“, alebo „je tenká čiara medzi manželstvom a domácim násilím“, alebo „je tenká čiara medzi dobrým sexom a znásilnením“, alebo „je tenká čiara medzi sexuálnou výchovou a pedofíliou“. Šikanovanie sériovým šikanistom a manžment majú toľko spoločného, ako Adolf Hitler a Matka Tereza. Cieľom sériového šikanistu je moc, kontrola, dominancia a podriadenie si, ktoré sú dosahované manipuláciou, klamaním a zneužívaním moci. „Manažment“ je vhodné krytie pre narušené, nefunkčné a vždy deštrukčné správanie sériového šikanistu.
Nikdy nebudete schopný dokázať šikanovanie - OMYL č.26
  • Rovnaký argument bol prezentovaný v minulosti pri zavedení zákonov proti sexuálnemu harašeniu a rasovej diskriminácii. Riešením je vzdelávanie. Nikdy nedokážete len to, čomu nerozumiete.
Nesmieme šikanovať šikanistu - OMYL č.27
  • Terče šikanovania vydržia verbálne, emocionálne a psychologické týranie celé mesiace a často roky. V kontraste s tým, keď šikanista ochutná "z vlastnej medicíny", tak sa hneď bežia sťažovať a žiadajú ochranu. Ak sú povolaní na zodpovednosť (za to, ako sa rozhodli správať), šikanisti použijú množstvo stratégií, aby sa vyhli zodpovednosti. Popieranie, protiútok a predstieranie obete sú časté.
Nesmiete démonizovať šikanistu. Vami zostavené profily správania (sériového šikanistu) sú zavraždením charakteru šikanistu - OMYL č.28
  • Profily správania (sériového šikanistu) sú výsledkom dlhého pozorovania správania sériových šikanistov. Šikanisti majú slobodnú voľbu svojho správania.  Nepochopením tohto faktu, majú zníženú zodpovednosť a potrebujú starostlivosť psychiatra. Sériový šikanisti
Vaše profily správania (sériového šikanistu) slúžia len na urážanie šikanistu - OMYL č.29
  • Šikanovanie je správanie, správanie je voľba, a preto je šikanovanie voľbou. Ten čo znásilnil, si zaslúži byť nazývaný násilníkom. Bola to jeho voľba spáchať znásilnenie. Pedofil si zaslúži byť nazývaný pedofilom lebo zneužíval deti. Šikanista si zaslúži byť nazývaný šikanistom, pretože sa rozhodol šikanovať. Normálny ľudia sa nerozhodnú šikanovať. Všetko čo šikanista potrebuje, aby nespĺňal podmienku pre nálepku „šikanista“ je zmeniť svoje správanie a prestať šikanovať. Naozaj je to také ľahké.
Šikanisti majú vysokú sebaúctu - OMYL č.30
  • Šikanisti prejavujú aroganciu, narcisizmus, vierohodnosť, presvedčenie, sebavedomie, sebeckosť, nedotknuteľnosť. Majú pocit nezraniteľnosti a cítia sa byť neomylní.. Šikanisti vynikajú v klamstve a vyhýbaniu sa zodpovednosti. Niektorí ľudia si mýlia tieto vlastnosti s vysokou sebaúctou, ktorou však tieto vlastnosti nie sú. Ľudia s vysokou sebaúctou prejavujú svoju vysokú sebaúctu tým, že majú len pozitívne interakcie s ostatnými. Šikanisti majú len negatívne interakcie s ostatnými. Negatívne interakcie sú charakteristickým znakom nízkej sebaúcty. Šikanisti sú motivovaní žiarlivosťou, závisťou a predsudkami, ktoré sú indikátorom nízkej sebaúcty. Šikanovanie je protikladom vysokej sebaúcty. Ľudia s vysokou sebaúctou nemajú potrebu šikanovať.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára