Subscribe:

Ads 468x60px



25. októbra 2014

Mýty o mobbingu a bossingu na pracovisku 4.diel

Predstava, že na pracovisku je plno psychotických šikanistov - OMYL č.31
  • Množstvo šikanistov na pracovisku môže byť malé (niekedy len jeden) ale ich pôsobenie je neprimerane veľké a ich negatívne správanie sa môže rozšíriť v celej organizácii ako rakovina. Šikanisti vynikajú v klamstve a manipulácii a sú majstrami v zapájaní ostatných do svojej obrany. Šikanisti nie sú psychotický. Psychotická osoba nedokáže rozoznať medzi realitou a vidinou a je duševne chorá. Šikanisti jasne chápu rozdiel medzi správnym a nesprávnym, ale vedome si vyberajú neprispôsobiť sa k spoločensky akceptovateľným normám správania. Keď ich niekto berie na zodpovednosť, šikanisti vedome používajú klamanie aby sa vzdali a popreli svoju osobnú zodpovednosť za ich konanie a dôsledky toho konania na ostatných. Šikanisti sú duševne zdraví v každom zmysle zdravotne-právnych definícií na svete.
Šikanisti sú celkom milí ľudia, len sú pod veľkým tlakom - OMYL č.32
  • Násilníci, násilnícki rodiča, tí čo obťažujú, tí čo znásilňujú a pedofili sú tiež celkom milí ľudia, len sú pod veľkým tlakom. Nedostatok znalostí, alebo odmietnutie priznať a vyslovené popieranie existencie sériového šikanistu sú najčastejšie dôvody pre neuspokojivé výsledky zamestnancov a zamestnávateľov. Ak je prítomný sériový šikanista, veľa ľudí sa k šikanovaniu pridá vedome, alebo nevedome.
Neexistuje nikto taký ako „ťažko zvládnuteľný človek“ - OMYL č.33
  • Viac než 90% prípadov ohlásených na linkách pomoci sa týka sériového šikanistu s narušenou osobnosťou, ktorý má minulosť plnú konfliktov (ktoré zahŕňajú klamanie, manipuláciu, zavádzanie, atď.) s každým. V každom prípade je to nedostatok vedomostí, nechcenie pripustiť, alebo popieranie existencie sériového šikanistu, ktoré sú najčastejším dôvodom pre zamestnanca aj zamestnávateľa.
Popieranie existencie sériového šikanistu - OMYL č.34
  • Sériový šikanista je prítomný v 90% z viac ako 10.000 prípadoch nahlásených v centre pomoci šikanovania na pracovisku vo Veľkej Británii a na stránke Bully OnLine. Popieranie existencie sériového šikanistu je najčastejšou príčinou nepriaznivých výsledkov pre zamestnancov a zamestnávateľov. Sériový šikanisti vynikajú v klamaní a prekvapujúco vysoké množstvo ľudí je ľahko oklamaných kvôli tomu, že nemajú dostatočnú emocionálnu zrelosť, skúsenosti a hĺbku vnímania aby videli klamstvo sériového šikanistu.
Ženy ktoré šikanujú to robia preto, lebo sú pod väčším tlakom ako muži, keď majú uspieť - OMYL č.35
  • Žena, ktorá je sériová šikanistka, ako všetci sériový šikanisti šikanuje, lebo sa tak rozhodla. Šikanovanie je správanie, správanie je voľba. Ženy síce môžu čeliť väčšiemu tlaku a požiadavkám a na vyššom stupni, väčšina úspešných žien nešikanuje ale dostane sa do vysokej pozície vďaka svojej integrite, schopnostiam plánovať, organizovať a uspieť. Šikanisti nevedia uspieť. Predstava, že ženy sa musia stať šikanistkami, aby uspeli je urážkou pre väčšinu žien, ktoré uspejú vďaka tvrdej práci, vytrvalosti a schopnostiam.
Obete majú problém s ľuďmi vo vedení - OMYL č.36
  • Toto je jedna z taktík, ktorú šikanisti a zamestnávatelia používajú. Tvrdia, že terč šikanovania má „problém s vedením“. Pravdou však je, že terče majú zázračnú schopnosť rozpoznávať falzifikáty, podvodníkov, slabých a neschopných ľudí. Tých, ktorí zneužívajú pozíciu moci. Neschopáci zas majú schopnosť zbadať, kto ich dokáže odhaliť. Preto sú terče šikanovania tvrdo kontrolované, a ak to nefunguje, tak musia byť eliminované všetkými dostupnými spôsobmi. Onálepkovanie bielych vrán a terčov šikanovania, (ktorí často nevedomky označili na množstvo protispoločenských aktivít), ako duševne chorých je často používaná taktika zamestnávateľov aby mohli poprieť svoju zodpovednosť.
Obete trpia "získanou neschopnosťou" - OMYL č.37
  • Viac ako 90% prípadov obetí šikanovania vyčerpali všetky možné prostriedky riešenia, ale len teraz si uvedomili, že jednajú s jednotlivcom, ktorý javí známky narušenej osobnosti a s ktorým je nemožné zjednávať, alebo vyjednávať. Morálna odvaha terčov šikanovania je prezentovaná ich schopnosťou vydržať zneužívanie mesiace, niekedy roky a ostať odhodlaný vyriešiť konflikt. Naproti tomu šikanisti bežia "skučať" na úrady požadujúc ochranu hneď ako majú čeliť zodpovednosti. Keď ľudia použijú pojem „získaná neschopnosť“ väčšinou je to pre to, že vidia symptómy traumy, ktoré sú výsledkom dlhodobého negatívneho stresu.
Neexituje nikto ako sériový šikanista - OMYL č.38
  • Popieranie existencie sériového šikanistu je najčastejší dôvod pre neuspokojivé výsledky zamestnancov a zamestnávateľa. Svet je plný popieračov. Sú takí, ktorí popierajú, že zem je guľatá, takí, ktorí popierajú Holakaust, a takí, ktorí popierajú existenciu sériového šikanistu. Popieranie existencie sériového šikanistu tiež slúži na diskreditáciu toho, kto šikanistu obviňuje. Sériový šikanisti vždy skúšajú zdiskreditovať toho, kto pomáha iným vidieť pod ich masku normálnosti. Nejakou zvláštnou náhodou je to tak, že tí, ktorí popierajú existenciu sériového šikanistu sú tí, ktorých vlastné správanie najviac pripomína profil sériového šikanistu.
Obete, ktoré sú šikanované v škole, sú pravdepodobne náchylné byť obeťami aj v práci - OMYL č.39
  • Dôvodom prečo sú obete šikanované v škole a znova na pracovisku je to, že si udržali rovnaké vlastnosti počas celého života – vlastnosti, ktoré šikanisti neznášajú a na ktoré odpovedajú agresiou.
Obete boli v detstve zneužívané a majú z toho nevyriešené problémy - OMYL č.40
  • Z riešenia viac než 10.000 prípadov je množstvo terčov šikanovania zneužívaných v detstve podobné množstvu, ktoré by ste našli v akejkoľvek náhodnej vzorke populácie. Ľudia nie sú šikanovaní preto, že majú nevyriešené problémy, sú šikanovaní preto, lebo sú na zlom mieste, v zlom čase, majú veľa dobrých osobných vlastností, ktoré šikanisti nemajú.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára