Subscribe:

Ads 468x60px



7. januára 2014

Hierarchické šikanovanie, šikanovanie medzi kolegami


Väčšina prípadov šikanovania na pracovisku nahlásených na Národnú linku pomoci šikanovaným vo Veľkej Británii a na stránke Bully OnLine je typu – jednotlivec šikanovaný svojim manažérom, tieto prípady sa na štatistike podieľajú celkovo 75%. 
Asi štvrtina prípadov zahŕňa šikanovanie a obťažovanie kolegami (často s podporou svojho nadriadeného – aktívnou, alebo pasívnou, keď odmieta riešiť situáciu). 
Malé percento prípadov (1-2%) zahŕňajú šikanovanie manažéra podriadeným.
Sériový šikanisti sa radi zapájajú do hierarchickej štruktúry, ale aj sami vytvárajú vlastnú sieť, štruktúru prostredníctvom šikanovania, ktoré ospravedlňujú alebo popierajú prostredníctvom racionalizácie, manipulácie, maskovania a klamstiev.

Obľúbené taktiky šikanistov:
  • Každý, kto nezapadne môže byť vyreorganizovaný prostredníctvom zníženia počtov alebo premiestnený na iné miesto.
  • To isté čaká každého, kto spochybňuje reorganizáciu.
  • Tabuľkové miesto môže byť upravené – zmenené ohodnotenie, náplň práce, atď. čím je zamestnanec znevýhodnený.
  • Každá reorganizácia je len dymovou clonou na zakrytie nefunkčného správania šikanistu – každý je natoľko zaneprázdnený reorganizáciou (chaosom), že správanie šikanistu je naďalej nepovšimnuté.
  • Šikanista si vždy môže dovoliť tvrdiť, že reorganizácia je v mene „efektívnosti“ a preto by mal byť považovaný za silného manažéra.
No táto reorganizácia nie je nikdy podložená zefektívnením finančných nákladov – žiadne čísla pred, ani po reorganizácii nie sú podložené.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára