Subscribe:

Ads 468x60px



24. januára 2014

Psychiatrické zranenie spôsobené mobbingom a bossingom

Psychiatrické zranenie spôsobené mobbingom a bossingom nie je duševnou chorobou. Napriek vonkajšej podobnosti a komentárom ľudí z vášho okolia, je veľa jednoznačných rozdielov medzi psychiatrickým zranením a duševnou chorobou.
  • Duševná choroba je považovaná za vnútornú, zatiaľ čo psychiatrické zranenie je spôsobené vonkajším vplyvom (niekým alebo niečím) – kto je za to zodpovedný.
  • Zranenie sa pravdepodobne zmenší.
  • Na človeku trpiacom duševnou chorobou sa prejavuje spektrum symptómov duševnej choroby (paranoja, schizofrénia, halucinácie, atď.) ale nie symptómy spojené s psychiatrickým zranením. 
  • Zatiaľ čo na človeku trpiacim psychiatrickým zranením sa prejavujú symptómy psychiatrického zranenia (citlivosť, podráždenosť, únava, nespavosť, ostražitosť) tieto sa nevyskytujú u duševne chorých.
Reaktívna depresia
Jedným zo symptómov psychiatrického zranenia je reaktívna depresia – je reakciou na vonkajšiu udalosť. Chápem to tak, že procesy prebiehajúce pri reaktívnej depresii sú odlišné od klinickej depresie, alebo endogénnej depresie (ktoré sa spájajú s duševnou chorobou).

Pasca duševnej choroby
Šikanovaním na pracovisku vznikajú symptómy psychiatrického zranenia, ktoré začnú byť na "terči" viditeľné. Kolegovia si to všimnú a začnú sa vypytovať. V takom prípade sa šikanista pokúsi vykresliť svoj terč ako duševne chorého človeka, čo je zároveň abdikáciou a popieraním ich zodpovednosti za zranenie, ktoré spôsobil. Toto volám pasca duševnej choroby.
Pre zvládnutie Pasce duševného zdravia, vždy keď šikanista naznačí, že ste „duševne chorý“, alebo „duševne nestabilný“, alebo máte „duševnú chorobu“, pozrite sa šikanistovy priamo do očí a (najlepšie pred svedkami) povedzte:

Môj fyzický a duševný stav je priamym dôsledkom tvojho správania voči mne za posledných XX mesiacov/ rokov.

Toto stanovisko podajte aj písomne s pomocou vášho odborového zväzu, alebo iného zastupujúceho orgánu. Je možné, že to budete musieť aj zopakovať. Ak ste prinútený hlásiť váš stav, ako pracovný úraz, použite túto frázu na identifikáciu dôvodu vášho stavu. Nerozpakujte sa priamo pomenovať zodpovedného, ktorý vám spôsobil psychiatrické zranenie. Šikanisti sú schopní identifikovať a využiť váš zmysel pre odpúšťanie, aby vás dotlačili k stiahnutiu obvinení. Toto je premyslený ťah – nenechajte sa ním oklamať.

Čo ak sa vás šikanista, alebo zamestnávateľ snaží označiť za duševne chorého, vrátane klebiet a očierňovania?
Ak ste šikanovaný v zdravotníckej profesii, alebo sa vás zmluvný doktor zamestnávateľa snaží označiť za duševne chorého, je na mieste pýtať sa na kompetentnosť takého doktora, ktorý je neschopný rozlíšiť medzi duševnou chorobou a psychiatrickým zranením.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára