Subscribe:

Ads 468x60px



28. januára 2014

Post traumatická stresová porucha (PTSP)

Symptómy šikanovaných osôb sú zhodné so symptómami Post traumatickej stresovej poruchy (PTSP). Polovica pracovníkov vo Veľkej Británii prejavuje množstvo symptómov PTSP, aj keď sú diagnostikované, ako „stres“ alebo „úzkosť“ alebo „únava“…

Pri šikanovaní je zranenie (PTSP) spôsobené kumuláciou malých udalostí (namiesto jednej veľkej, traumatizujúcej udalosti). Takto spôsobené zranenie býva označované aj ako komplexná PTSP, táto je zvyčajne diagnostikované ľuďom, ktorý denne prichádzajú do kontaktu s traumatizujúcimi udalosťami, napr. záchranárom, hasičom, policajtom, a pod. a tiež ľuďom, ktorí sú denne vystavený násiliu a zneužívaniu.
PTSP je okrem nehôd, pohrôm, násilia a znásilnenia spôsobená aj terorizmom, fyzickým a sexuálnym zneužívaním, a šikanovaním. Oficiálny odhad ľudí ktorých ročne postihne PTSP, vo Veľkej Británii, v dôsledku nehôd je 850 000 toto číslo môže ešte dramaticky stúpnuť, keďže sa odhaduje, že vo Veľkej Británii je šikanovaných zhruba 14 miliónov ľudí.

Samovraždy
Vo Veľkej Británii ročne spácha samovraždu v dôsledku šikanovanie v škole 16 detí. Každé z týchto úmrtí je možné predpovedať a predísť mu. Tieto úmrtia sú teda zbytočné. Skutočný počet týchto samovrážd môže byť až 80 alebo viac.
Koľko dospelých spácha samovraždu v dôsledku mobbingu a bossingu, ktorí zažívajú v práci?
Zvážte nasledovné: Mobbéri a bosséri popierajú následky svojho správania voči terčom.

Šikanovanie spôsobuje:
  • Dlhotrvajúci negatívny stres (psychiatrické zranenie)
Čo zahŕňa:
  • Reaktrívnu depresiu (vonkajšia príčina – pôvodca je zodpovedný a identifikovateľný)
Toto vedie k:
  • Úvahám o samovražde (toto je mylne považované za prejav duševnej choroby)
Vrcholí to:
  • Pokusom o samovraždu (volanie o pomoc)
A môže to skončiť:
  • Dokonanou samovraždou (alebo vraždou)
Je veľmi pravdepodobné, že množstvo samovrážd je práve dôsledkom mobbingu a bossingu. Nedostatok vedomostí šikanovanej osoby (terča) o tom, čo sa vlastne deje, jej neochota sa zdôveriť, traumatizácia, a neschopnosť artikulovať, popieranie okolia, šikanistovo profesionálne klamanie a dvojtvárna povaha, plus všeobecne nedostatočné znalosti spoločnosti zabezpečujú, že pôvodca ostáva neodhalený.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára