Subscribe:

Ads 468x60px



17. januára 2014

Reakcia na stres

Tento obranný mechanizmus, alebo reakcia na stres je vyvinutý na obranu pred fyzickým nebezpečenstvom (napr. pri útoku divou šelmou) ale dnes je pravdepodobnejšie, že je táto reakcia spustená psychologickým nebezpečenstvom (napr. šikanovanie na pracovisku, obťažovanie, prenasledovanie, násilie) na ktoré nebola táto reakcia pôvodne vyvinutá. Táto stresová reakcia môže byť tiež aktivovaná očakávaním málo pravdepodobných, alebo dlho trvajúcich, život neohrozujúcich udalostí, ako sú finančné problémy, dopravné zápchy, pracovná neistota, atď.

Rôzny ľudia odpovedajú rozdielnymi stupňami stresu na rôzne stresory, toto spomaľuje výskum. Ale aj napriek tomu existujú aspoň štyri faktory, ktoré určujú hladinu stresu:
  • Kontrola: človek sa cíti vystresovaný ak nemá pod kontrolou stresor, v práci zamestnanci nemajú kontrolu nad svojimi manažérmi.
  • Predvídateľnosť: človek sa cíti vystresovaný, ak nie je schopný predpokladať správanie, alebo častosť objavovania sa stresora (šikanisti sú známy svojim nevypočítateľným správaním). 
  • Očakávanie: človek sa cíti stresovaný, ak sa mu jeho situácia javí ako nezlepšujúca sa (šikanovanie sa takmer vždy len zhorší, najmä, keď si uvedomíte čo sa deje).
  • Podpora: človek sa cíti vystresovaný ak mu chýba podpora, vrátane kolegov, manažmentu, personalistov, odborárov, partnera, rodiny, priateľov, nadriadených, odborníkov a právneho systému.
Po tom, čo je stresová reakcia aktivovaná, telesná energia je presmerovaná tam, kde ju treba, teda srdcová činnosť, krvný tlak a frekvencia dýchania sa zvyšujú. Všetky životne nedôležité funkcie sú dočasne pozastavené, alebo obmedzené – to zahŕňa trávenie, rast, sexualita, imunitný systém, ukladanie energie v podobe tuku, atď. Pri reakcii na nebezpečenstvo glukóza, proteíny a tuky sú rýchlo uvoľňované zo zásob (vo svaloch, tukových bunkách a pečeni) a energie je dostatok vo svaloch, ktoré pomáhajú bojovať s nebezpečenstvom, alebo pred ním uniknúť.
Preto je vyhliadka toho, že pôjdete do roboty, myšlienka na šikanistu alebo vnímanie jeho priblíženia sa okamžite aktivuje stresovú odozvu. Ale boj, alebo únik sú nenáležité. V prípade šikanovania stresová reakcia pripraví telo fyzicky, zatiaľ čo by bola potrebná zo strany zamestnávateľa rozsiahla legislatívna ochrana pred šikanovaním. Znalosť motívov a taktiky šikanovania, asertívna odpoveď na obranu proti bezdôvodným verbálnym a fyzickým obťažovaním a efektívne zákony proti šikanovaniu sú konečným prostriedkom alebo arbitrom tam, kde všetko ostatné zlyhalo.



0 komentárov:

Zverejnenie komentára