Subscribe:

Ads 468x60px



19. januára 2014

Únava spôsobená šikanovaním

Únava spôsobená šikanovaním je pochopiteľná, keď si uvedomíte že stresová reakcia tela (bojuj, alebo uteč) je aktivovaná v dlhých intervaloch, niekedy semi-permanentne. Pre pracujúceho človeka so stálym zamestnaním môže aktivácia trvať od nedele večer – keď očakáva, že pôjde do roboty nasledujúci deň, až do nasledujúcej soboty ráno – keď má pre sebou dva dni oddychu.

Stresový mechanizmus je vytvorený tak, aby fungoval krátkodobo, alebo prerušovane, ale ak je aktivovaný neprimerane dlho, tak spôsobuje vybitie všetkej fyzickej, mentálnej a emocionálnej sily. Energia uložená v tele ako proteíny, glykogén a trigliceridy je rýchlo premieňaná na aminokyseliny, glukózu, mastné kyseliny atď., aby pomohla telu riešiť nebezpečnú situáciu.
  • Proces premeny energie dosiahnutý pomocou uvoľnenia stresových hormónov ako sú glukokortikoidy, glukagón, epinefrín (adrenalín) a norepinefrín (noradrenalín), sami spotrebúvajú energiu. Stresové hormóny tiež spúšťajú premenu proteínov v svaloch, ktoré nie sú potrebné pri stresovej reakcii na aminokyseliny.
  • Aj keď je ľudské telo schopné vydržať vysoký stupeň a dlhodobo pretrvávajúci stres, ak je táto stresová odozva dlhodobo aktívna, tak telo určite trpí dlhodobo zvýšenou hladinou glukokortikoidov (ktoré sú toxické pre mozgové bunky), nadmerným vyčerpaním energetických rezerv, ktorého dôsledkom je únava, strata sily a vytrvalosti, odbúranie svalstva a starecká cukrovka.
  • Počas víkendov a dní odpočinku oslabený imunitný systém nedokáže bojovať s vírusmi (napr. chrípka, zápaly, atď.) a človek je neustále chorý a nedokáže sa dobiť energiou. Dokonca aj bez boja s vírusmi, obsesívnosť a narušený spánok zabraňujú telu doplniť zásoby energie. Reaktivácia stresového mechanizmu pred návratom do práce majú zdá sa krátkodobí potlačujúci efekt na choroby.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára