Subscribe:

Ads 468x60px



12. januára 2014

Stres spôsobený šikanovaním

 Výskumy stále viac napovedajú tomu, že cukrovka, astma, alergie, skleróza multiplex, syndróm chronickej únavy a dokonca určité formy rakoviny sú spôsobené alebo zhoršené stresom. Traumatizujúci efekt šikanovania spôsobuje, že terč nie je schopný jasne stanoviť, čo sa s ním deje a kto je zodpovedný. Terč môže byť na toľko traumatizovaný, že je neschopný artikulovať svoju skúsenosť aj rok alebo viacej po udalosti. Toto často znižuje, alebo obmedzuje účinnosť právnych krokov.

Stres spôsobený šikanovaním vytvára tieto (a okrem toho aj iné) symptómy:
  • Hlavné symptómy – stres, úzkosť, nespavosť, únava (vrátane Syndrómu chronickej únavy), nervový šok 
  • Fyzické symptómy – znížená imunita vedúca k častým chrípkam, kašľom, žľazovej horúčke, atď. (najmä počas dní voľna, cez víkendy, atď.), bolesti (bez jasnej príčiny), bolesti chrbta, bolesti hrudníka, angíny, vysoký krvný tlak, bolesti hlavy a migrény, potenie sa, búšenie srdca, trasenie sa, hormonálne problémy (narušený menštruačný cyklus, bolestivá menštruácia, strata libida, impotencia), fyzická necitlivosť (najmä v prstoch na rukách, nohách a perách), emocionálna necitlivosť (neschopnosť vnímať radosť a lásku), syndróm dráždivého čreva, syndróm hanblivého močového mechúra, problémy so štítnou žľazou, podráždenia pokožky (pleseň na nohách, ekzém, psoriáza, herpes, pásový opar, vnútorné a vonkajšie vredy, výsypy), strata chuti do jedla (veľmi málo ľudí reaguje prejedaním sa), nadmerný smäd, prebúdzate sa viac unavený, ako keď ste išli do postele, atď.
  • Psychologické symptómy – návaly paniky, reaktívna depresia, myšlienky na samovraždu, zrútenia zo stresu (toto je psychiatrické zranenie, nie prejav duševnej choroby), zábudlivosť, narušená alebo premenlivo fungujúca pamäť, slabá koncentrácia, záblesky spomienok a „prehrávanie“ udalostí, veľké pocity viny, nedôvera a zmätok, nezvyčajne vysoký stupeň strachu, pocit izolácie, neistota, zúfalosť, atď. Niekto prežíva veľkú úzkosť, ak má stretnúť šikanistu, alebo navštíviť miesto, kde sa šikanovanie odohrávalo alebo si má prezrieť papiere súvisiace so šikanovaním alebo sa zúčastniť vyšetrovania.
  • Behaviorálne symptómy – nutkanie na plač, podráždenosť, výbuchy zlosti, posadnutosť (ktorá vám ovládne život), nadmerná ostražitosť (prejavuje sa ako, ale nie je paranoja) , nadmerná precitlivenosť (takmer každá poznámka alebo činnosť sa považuje za kritiku, aj keď kritikou nie je), mrzutosť (znak toho, že vnútorná psychika už bola narušená), výkyvy nálad, utiahnutosť, neschopnosť rozhodovať, strata humoru, prehnané uvedomovanie si (času, ročného obdobia, precestovanej vzdialenosti), nadmerné hryzenie pier, škrípanie zubami, škrabanie a tiky, zvýšené užívanie liekov a drog (kofeín, nikotín, alkohol, tabletky na spanie, antidepresíva a iné lieky a drogy), míňanie na zbytočnosti (následné finančné problémy), fóbie (najmä agorafóbia – strach z otvorených priestorov), atď.
  • Následky na osobnosť – podlomené sebavedomie, seba vnímanie, nízka mienka o sebe, strata sebaocenenia a seba lásky.
  • Ostatné symptómy a poruchy, ktoré boli hlásené zahŕňajú poruchy spánku, bipolárnu poruchu, náladovosť, poruchu jedenia, úzkosť, panické stavy a kožné problémy.
  • Ďalším obmedzením je nesprávna diagnóza zo strany doktorov a psychiatrov, ktorí nerozumejú Komplexnej post traumatickej stresovej poruche alebo nepripúšťajú túto diagnózu. Ak spolupracujete práve s takýmto doktorom, vymeňte ho, lebo podkope vaše právne kroky aj snahu zotaviť sa. Falošné diagnózy často zahŕňajú schizofréniu, paranoju, fóbiu z práce, fóbiu zo školy, hraničnú poruchu osobnosti, atď.  
  • Výsledkom šikanovania je silný pocit strachu, hanby, poníženia a viny, ktoré šikanista podporuje, aby bol ich terč ticho. Týmto spôsobom umlčujú svoje terče všetci násilníci. 
  • Kolegovia na pracovisku sa od terča často odvracajú a dokonca sami prispievajú k šikanovaniu a následnému psychiatrickému zraneniu. 
  • Slabá koncentrácia, narušená pamäť a únava sú častými a prvými signálmi nadmerného stresu. Toto môže mať vážne následky na bezpečnosť práce, ak zamestnanec šoféruje alebo riadi stroje.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára