Subscribe:

Ads 468x60px



6. januára 2014

Prečo ľudia šikanujú?


Účelom šikanovania je zakrývanie neschopnosti. Šikanovanie nemá s manažmentom nič spoločné. Dobrí manažéri manažujú, zlí manažéri šikanujú. Preto každý, kto sa rozhodol šikanovať svojim správaním priznáva svoju neschopnosť a rozsah šikanovania je úmerný tejto neschopnosti. Šikanisti premietajú svoju neschopnosť na ostatných:
  • Aby sa vyhli čeleniu vlastnej neschopnosti a robili s ňou niečo.
  • Aby sa vyhli prijatiu zodpovednosti za svoje správanie a jeho efekt na ostatných.
  • Aby znížili svoj strach z toho že ich ľudia budú vidieť takých, ako naozaj sú, najmä slabí, neschopní a často nekompetentní.
  • Aby odvrátili pozornosť od ich neschopnosti – na zle riadenom pracovisku, si takýmto spôsobom nekompetentní a agresívni zamestnanci udržiavajú prácu.
Šikanovanie je neefektívny spôsob práce, ktorého dôsledkami sú rozčarovanie, demoralizácia, demotivácia, nespokojnosť a nepriateľstvo. Šikanisti riadia nefunkčné a neefektívne organizácie. Obmena zamestnancov a práceneschopnosť sú vysoké, zatiaľ čo morálka, produktivita a efektivita sú nízke. Prosperita je iluzórna a takáto organizácia je veľmi nevhodná na dlhodobé investovanie. Projekcia a popieranie sú kľúčovými znakmi sériového šikanistu.
Šikanovanie je prítomné pri všetkých formách obťažovania, diskriminácie, predsudkov, zneužívania, perzekúcie, konfliktu a násilia. Ak je šikanovanie so zámerom (rasa, národnosť, pohlavie), tak sa prejavuje ako rasové predsudky, obťažovanie, sexuálne obťažovanie, atď. Ak šikanovaniu chýba zámer (alebo si šikanista uvedomuje svoju postihnuteľnosť podľa Antidiskriminačného zákona), tak je to čisté šikanovanie.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára